FAQ Modulair bouwen

FAQ Modulair bouwen

Modulair bouwen roept bij velen nog wat vragen op. STiDO zet daarom enkele veelgestelde vragen op een rijtje met een helder antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Aarzel dan niet om onze experts op het vlak van modulair bouwen te contacteren.

Algemeen

Heb ik een bouwvergunning nodig voor modulair bouwen?

De Belgische regelgeving is vrij uitgebreid en omvat diverse procedures die erg kunnen variëren. Uw STiDO-adviseur begeleidt u waar nodig opdat aan alle voorwaarden wordt voldaan vooraleer er tot de bestelling en bouw van uw modulaire woning of mobiel bijgebouw wordt overgegaan. Op de site van Omgevingsloket Vlaanderen vindt u meer uitleg over de mogelijkheden.

Modulair bouwen, heb ik daarvoor een architect nodig?

In sommige gevallen wel, in andere niet. Indien nodig, kan uw STiDO-adviseur u in contact brengen met een architect met ervaring in modulair bouwen, die u tijdens het volledige proces begeleidt. Meer uitleg over de wettelijke voorschriften vindt u op de website van Omgevingsloket Vlaanderen.

Heb ik een inbreng in het ontwerp?

Absoluut! Modulair bouwen met STiDO houdt in dat er een adviseur bij u langskomt voor een persoonlijk gesprek, waarbij we uitgebreid naar uw wensen luisteren en vervolgens een voorstel uitwerken. Enkel wanneer u 100% tevreden bent over het ontwerp en er geen aanpassingen nodig zijn, gaan we over tot de bouw van uw modulaire woning of bijgebouw.

Is er een showroom die ik kan bezichtigen?

Een showroom hebben we niet, maar u kan wel het productieatelier in Mollem (Asse) bezoeken. U maakt hiervoor best op voorhand een afspraak zodat u een veilige en begeleide rondleiding krijgt die u meer inzicht geeft in modulair bouwen. In het atelier staan er immers altijd gebouwen in productie- of afwerkingsfase.

Zo'n modulair bouwproject, hoeveel kost dat nu eigenlijk?

Dat is moeilijk op voorhand te zeggen. De kostprijs wordt bepaald door een aantal factoren zoals oppervlakte en de gebruikte bouw- en afwerkingsmaterialen. Uw STiDO-adviseur bespreekt samen met u alle mogelijkheden en hun kostenplaatje. Wat we wél al kunnen meegeven is dat door de prefabricatie en de efficiënte organisatie van het modulaire bouwproces de kostprijs doorgaans lager ligt dan bij de traditionele bouwmethode met bakstenen.

Kan er ook tegen een bestaande woning gebouwd worden?

Jazeker! Net zoals een bijgebouw volgens de traditionele bouwmethode tegen een woning aangebouwd kan worden, kan ook een modulair bijgebouw tegen een bestaande woning geplaatst worden. Tijdens een situatieanalyse ter plaatse bekijken we samen met u de verschillende opties en gaan we na welke werken eventueel ter plaatse uitgevoerd moeten worden. We onderzoeken hierbij ook de bereikbaarheid en eventuele kraankosten.

Kan ik met modulair bouwen een extra verdieping op een bestaande woning plaatsen?

Het plaatsen van een STiDO op een bestaande woning is mogelijk, voor zover de stabiliteit van de woning dit toelaat. Een architect en stabiliteitsingenieur bekijken in zulke gevallen wat de mogelijkheden zijn.

Is zo'n module verplaatsbaar?

Eén van de voordelen van modulair bouwen is de flexibiliteit van de modules. Indien uw woning of bijgebouw uit slechts één module bestaat, is deze steeds verplaatsbaar.

Wat is de levensduur van een STiDO?

Voor de bouw van onze modulaire woningen en bijgebouwen gebruiken we dezelfde materialen als in een lage-energiewoning. We kunnen dus met zekerheid zeggen dat uw STiDO probleemloos verschillende generaties meegaat.

Heb ik altijd een aanspreekpunt bij STiDO?

Hoe zit het met de administratie?