Nieuws

Uw woning renoveren of eerder slopen? STiDO is het duurzame antwoord!

Terug naar overzicht

Renoveren of slopen? Het is de grote vraag die vaak opduikt bij de aankoop van een nieuwe woning of bij renovaties. Beide pistes hebben voor -en nadelen, maar soms is het gewoonweg niet meer de moeite waard om te renoveren. En dan is een nieuwbouwwoning van STiDO altijd een goed idee. Wij vertellen u graag waarom.

Een renovatie kan een dure en complexe zaak worden. Soms is het zinvoller om de woning te slopen en opnieuw van nul te beginnen. Uiteraard moet u bij uw lokale bestuur nagaan of de woning überhaupt gesloopt mag worden, naargelang de ruimtelijke planning, stedenbouwkundige voorschriften of erfgoedmaatregelen. Maar hoe neemt u nu de beslissing tussen renoveren of slopen?

Een goede indicatie is de basisstructuur van de woning. Zijn de funderingen nog in goede staat? Hoe staat het met de stabiliteit van de woning, zijn er vochtproblemen? Een woning met een goede structuur kan u renoveren, maar u maakt best even de rekening tussen renoveren en slopen en heropbouw om een duidelijk kostenplaatje te krijgen.

De voordelen van STiDO

Het financiële aspect is natuurlijk niet de enige factor die uw beslissing bepaalt. Wij lijsten een aantal voordelen op waarom slopen en heropbouwen met STiDO een slimme zet kan zijn.

  • Veel mogelijkheden: Als u kiest voor een nieuwbouw van STiDO, dan hebt u een pak meer opties en architecturale vrijheid. Bij een renovatie duiken er namelijk vaak beperkingen of onvoorziene problemen op.
  • 6% btw: bij de sloop en heropbouw van een woning moet normaal 21 % btw betaald worden. Maar tot en met 31 december 2023 geldt in Vlaanderen een verlaagd btw-tarief van 6 %, uiteraard onder bepaalde voorwaarden.
  • Energiezuinig: als u voor een heropbouw kiest, dan kan u meteen kiezen voor een energiezuinige woning. Bij een renovatie krijgt u vaak te maken met heel wat kosten voor isolatiemateriaal, buitenschrijnwerk, tot zelfs de vloer of het dak die vernieuwd moeten worden. Onze woningen zijn energiezuinig en voorzien van doorgedreven isolatie waardoor u steeds geniet van een aangenaam binnenklimaat en een lagere energiefactuur.
  • Snelle bouwtijd: een groot voordeel van een modulaire woning van STiDO, is de snelle bouwtijd. Na een aantal maanden geniet u al van uw nieuwe woning, terwijl dit bij een renovatie soms jaren kan aanslepen. Mooi meegenomen dat u op die manier nog kan genieten van het verlaagd btw-tarief waar dat met een traditioneel bouwproces niet meer haalbaar is. Bovendien hoeft u geen jaren op een werf te wonen, met alle stof en vuil die daarbij horen.

Bent u overtuigd van compacte nieuwbouw op maat of wil u graag meer informatie over onze modules? Onze bouwadviseurs staan voor u klaar met antwoorden en advies!

Contacteer onze STiDO-adviseurs voor een afspraak.