Nieuws

5 praktische vragen en antwoorden over ‘Tiny Houses’

Terug naar overzicht

Tiny houses zijn in Vlaanderen al een tijdje aan een gestage opmars bezig. Deze compacte woningen mogen dan wel klein van gestalte zijn, qua comfort moeten ze zeker niet onderdoen. Maar hoe zit het eigenlijk met de regelgeving en wat zijn zoal de mogelijkheden?

1. Waar mag u een tiny house plaatsen?

Eerst en vooral is er een verschil tussen een mobiel tiny house, eentje op wielen dus, of een tiny house dat op één plek blijft. Een mobiel tiny house telt in principe als voertuig en heeft bijgevolg geen vergunning nodig. Maar als die tiny house nooit in beweging is en aangesloten is op elektriciteit of water, wordt het een ander verhaal. Het plaatsen en gebruiken van een tiny house als woning is wel vergunningsplichtig. Vraag dus zeker na bij uw gemeente wat de mogelijkheden en regels zijn voor uw tiny house.

2. Wat zijn de afmetingen van een tiny house?

Een tiny house zal bijna nooit groter zijn dan 50m², maar zelfs op die beperkte oppervlakte zijn er tal van mogelijkheden. Bij STiDO maken wij een tiny house op maat van uw wensen en noden, gaande van de indeling tot het interieur. Zo zorgen wij ervoor dat elke centimeter van uw tiny house optimaal benut wordt. Denk maar aan voldoende opbergruimte zodat u al uw spullen een plaats kan geven. Wij leveren dus niet enkel maatwerk, maar denken ook met u mee om tot het beste eindresultaat te komen.

3. Mag u van uw tiny house uw hoofdverblijfplaats maken?

U kan zich in Vlaanderen domiciliëren als de woning voldoet aan de Vlaamse wooncode en de lokale voorschriften van de gemeente. Zo is er bijvoorbeeld de minimum bewoonbare oppervlakte van 18 m² per persoon. Dit cijfer stijgt uiteraard naargelang het aantal bewoners en zal in realiteit eerder 50 m² bedragen. En er zijn nog wel meer voorwaarden waaraan voldaan moet worden, zoals de minimale afmetingen van kamers en ruimtes. Vraag bij uw gemeente na wat de lokale regels en voorschriften zijn.

4. Welke nutsvoorzieningen heeft een tiny house?

Als wij een tiny house bouwen, is die helemaal klaar voor inhuizing. Na de plaatsing van uw tiny house sluiten wij die aan op het elektriciteitsnet of de waterleiding zodat u in alle comfort van uw tiny house kan genieten.

5. Wat is de levertermijn van uw tiny house?

Het grote voordeel van een tiny house is de levertermijn. Het bouwproces van een traditionele woning kan immers lang aanslepen, terwijl een compacte woning van STiDO al na enkele maanden instapklaar is. Bovendien kan u tijdens het bouwproces een kijkje komen nemen in ons atelier waar uw tiny house gebouwd wordt. Zo bent u er zeker van dat uw tiny house 100% is afgestemd op uw maat.