Nieuws

Vereenvoudigde regelgeving zorgwonen is een succes

Terug naar overzicht

Tijdens een werkbezoek aan onze productiesite in 2021 kondigde Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, aan dat ze de procedure voor het bouwen van zorgwoningen zou vereenvoudigen. In de zomer van 2021 gebeurde dat ook. Sindsdien stijgt het aantal jaarlijkse meldingen aanzienlijk.

Zorg verlenen

Zorg verlenen aan dierbaren kan op een kleinschalige manier met een mobiele zorgunit. Met het plaatsen van een zorgwoning creëert u een kleinere woongelegenheid bij een bestaande woning zodat ouderen (65+) of hulpbehoevende personen kunnen wonen bij iemand die hen zorgt verleent, mét behoud van privacy.

Eenvoudige meldingsplicht

Dankzij de vereenvoudigde procedure is de regelgeving in heel Vlaanderen gelijk getrokken en zijn lange vergunningstrajecten met een openbaar onderzoek verleden tijd. Vandaag de dag is er geen omgevingsvergunning meer nodig, een mobiele zorgunit is, onder bepaalde voorwaarden, enkel nog meldingsplichtig.

Via een melding bij het omgevingsloket kan je een zorgwoning plaatsen voor een periode van maximaal drie jaar. Die duur kan met een nieuwe melding nog één keer verlengd worden met een aanvullende periode van opnieuw maximaal drie jaar.

Positief effect

Twee jaar na de vereenvoudiging van de procedure blijkt het een succesvolle beslissing. Het aantal jaarlijkse meldingen steeg van 487 naar 762. Minister Zuhal Demir wil dan ook een volgende stap zetten met het inperken van de lokale vergunningsplicht. “Op dit moment kunnen gemeenten en provincies bepaalde werken nog steeds vergunnings- of meldingsplichtig maken. Daarom heb ik voorgesteld aan de Vlaamse Regering om die mogelijkheid in te perken”, aldus minister Demir.

Wil u graag een mobiele zorgunit plaatsen zodat uw dierbaren de nodige zorgen kunnen krijgen in hun vertrouwde omgeving? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We geven u graag meer informatie en begeleiden u van A tot Z.