Nieuws

Modulaire houtskeletbouw: hét antwoord op de bouwuitdagingen in 2024

Terug naar overzicht

De uitdagingen in de bouwsector in 2024

  • Duurzaamheid en klimaatverandering 

België engageerde zich tot de Europese Green Deal en streeft ernaar tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent dat ook de bouwsector moet volgen en dus duurzamere methoden en materialen moet gebruiken. STiDO kiest met houtskeletbouw voor een duurzame bouwmethode waarbij al het hout afkomstig is uit duurzaam bosbeheer. Het houtafval dat tijdens het productieproces ontstaat, recycleren we zodat niets verloren gaat.

  • Flexibiliteit en modulariteit

Door de beperkte ruimte in stedelijke gebieden is er een groeiende vraag naar compacte en flexibele woonoplossingen, zoals zorgwoningen of compacte nieuwbouwwoningen. STiDO biedt het gepaste antwoord met modulaire (zorg)woningen die het maximale uit een kleine ruimte halen of bij op een bestaand perceel geplaatst kunnen worden. Daarnaast maken we ook modulaire aanbouwelementen waarmee u gemakkelijk een ruimte kan aanpassen of uitbreiden.

  • Prefabricage

Er is in ons land een constante vraag naar betaalbare woningen. Dit zet de bouwsector onder druk om efficiënt en snel huizen op te leveren. Om dat te kunnen realiseren, met minder afval en een strakkere kwaliteitscontrole, zullen prefabricage en modulair bouwen aan populariteit winnen. Een bouwmethode waar STiDO al sinds de oprichting resoluut voor kiest en dus al jaren ervaring mee heeft opgebouwd.

  • Integratie van hernieuwbare energie

Gezien de renovatieplicht en strengere energie-eisen zal er een grotere nadruk liggen op technologieën die de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren en op hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Bij modulaire woningbouw kunnen al deze zaken van bij het begin worden geïntegreerd, volledig op maat en naar wens.

  • Lokale materialen en ambachten

Er is al enkele jaren een tendens waarbij bouwers kiezen voor lokale bouwmaterialen en traditionele bouwtechnieken omwille van duurzaamheidsredenen of om de lokale economie te ondersteunen. Volgens dit principe kiezen we bij STiDO ook onze leveranciers en materialen. Waar mogelijk kiezen we altijd voor een Belgische partner. Dat zorgt voor een vlottere communicatie en een beperktere CO2-uitstoot bij het transport van onze bouwmaterialen.

Kortom, modulaire houtskeletbouw is een oplossing om aan de uitdagingen waar de bouwsector voor staat het hoofd te bieden. Zo is er de snelheid waarmee een modulaire woning wordt opgeleverd, de flexibiliteit in design, het duurzaamheidsaspect en bovenal het maatwerk waarmee we perfect alle wensen en noden van de bouwers kunnen vervullen.

Wenst u ook een modulaire woning om helemaal klaar te zijn voor te toekomst? Onze bouwadviseurs staan voor u klaar met antwoorden en advies! Contacteer onze STiDO-adviseurs voor een afspraak.