Nieuws

Klein maar fijn: tips voor het inrichten van compacte ruimtes

Terug naar overzicht

Een kleine ruimte zoals een compacte zorgwoning efficiënt inrichten is niet altijd evident. Maar dankzij de tips van onze interieurarchitect Jan Vankeirsbilck maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en creëer je een STiDO volledig op maat van jouw behoeften.

Puzzelen

De gemiddelde zorgwoning varieert van 40 m² tot 60 m², met daarin een badkamer, een slaapkamer, een keuken en zitkamer of living. “Zo heb je een normale omgeving om in te vertoeven, maar wordt elke ruimte wel erg compact. Het is dan ook soms puzzelen om te kijken hoe we de ruimtes het beste opvatten om ervoor te zorgen dat alles vrij toegankelijk blijft en het ruimteverlies tot een minimum wordt beperkt”, vertelt Jan.

Grootste denkwerk

De grootste uitdaging is vaak de inrichting van de badkamer. “Om die ruimte zo praktisch mogelijk in te richten, installeren we meestal een inloopdouche in plaats van een bad. Verder voorzien we het toilet in de badkamer zelf. Op die manier moeten we hiervoor geen aparte ruimte creëren, maar het is dan natuurlijk wel belangrijk om voldoende beenruimte te voorzien. Bovendien moet een draaideur bij een badkamer altijd naar buiten kunnen opendraaien, zodat wanneer iemand onwel wordt in de badkamer, hij of zij niet opgesloten zit. Een alternatief is om te werken met een schuifdeur.”

Binnenmuren

Verder raadt Jan een rechte keuken aan in plaats van een L-vormige keuken. “Wij voorzien meestal een rechte keuken van zo’n drie meter met daarin alle voorzieningen. We werken ook zoveel mogelijk in één ruimte, want binnenmuren nemen vrij veel plaats in beslag. Uiteraard kan je je badkamer niet combineren met je leefruimte, maar het is bijvoorbeeld wel mogelijk om een volledige schuifwand te voorzien tussen de slaapkamer en de badkamer. Als je de wand dan wegschuift, kan je makkelijker aan de wastafel en heb je meer bewegingsruimte om jezelf te wassen”, zegt Jan.

Ramen vs. muren

We halen allemaal graag veel daglicht binnen, maar Jan raadt aan om een goed evenwicht te zoeken tussen het aantal ramen dat je installeert en de beschikbare muuroppervlakte. “Op 40 m2 kan het niet de bedoeling zijn om een kast voor een raam te plaatsen, dus er moeten ook voldoende buitenmuren zijn om bijvoorbeeld een bed, een kleerkast, een tv-meubel, etc. te kunnen plaatsen. Bij STiDO werken we trouwens nooit met schuine kanten, zodat je geen ruimte verliest bij het plaatsen van je meubels, en zijn de muren ook hoog genoeg om gemakkelijk een standaardkast te kunnen installeren.”

Zonlicht en indirecte verlichting

Natuurlijk blijft het wel belangrijk om voldoende daglicht binnen te laten, want hoe meer licht, hoe ruimer de oppervlakte aanvoelt. “Daarvoor kijken we ook altijd naar de inplanting van het mobiele gebouw zodat we de ramen kunnen afstemmen op waar het zonlicht valt”, legt Jan uit. “Een lichtkoepel in het dak is ook een slimme manier om extra licht binnen te krijgen. Met indirecte verlichting kan je dan weer makkelijk sfeer creëren. Hiervoor werken we meestal met inbouwspots.”

Lichte kleuren

Een STiDO wordt meestal schilderklaar opgeleverd. Je kan dus zelf kiezen welke kleuren je in je interieur gebruikt. Toch is het volgens Jan raadzaam om donkere kleuren te vermijden en te kiezen voor neutrale kleuren en pasteltinten omdat je ruimtes ander snel benauwd aanvoelen. “Je kan beter accenten leggen in je accessoires. Denk maar aan het tapijt, de gordijnen, een leuk schilderij aan de muur, etc.” Als laatste tip geeft Jan nog mee dat je aan een ronde tafel meer mensen kan plaatsen dan aan een rechte tafel. “Aan een tafel met een diameter van zo’n 1,5 meter kan je al makkelijk 6 à 8 personen kwijt.”