Nieuws

5 misverstanden over mobiele zorgunits

Terug naar overzicht

Zorgwonen of kangoeroewonen wint alsmaar aan populariteit. Meer en meer mensen kiezen ervoor om een extra woongelegenheid te creëren zodat ouderen of hulpbehoevenden in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven en de nodige zorgen krijgen. Toch zien we dat er ook een heleboel mensen zich laten tegenhouden om voor een zorgwoning te kiezen als gevolg van enkele hardnekkige misverstanden die hierover de ronde doen. Met dit artikel willen we alvast de vijf meest voorkomende misverstanden de wereld uit helpen.

1. Een mobiele zorgunit is enkel voor 65+’ers

Volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (art. 4.1.1.18°) is een zorgwoning mogelijk voor het huisvesten van een bepaalde doelgroep. Dit kan voor ten hoogste twee personen van vijfenzestig jaar of ouder maar ook voor ten hoogste twee hulpbehoevende personen. Een mobiele zorgunit kan dus ook gebruikt worden door personen met een fysieke of mentale handicap of personen die nood hebben aan extra leefondersteuning.

2. Een mobiele zorgunit is geen zorgwoning

Om als zorgwoning erkend te worden, moet de kleinere wooneenheid een fysiek geheel vormen met de hoofdwoning. Wanneer u echter een omgevingsvergunning aanvraagt bij de gemeente, is ook een mobiele zorgwoning een ideale oplossing waarbij er geen negatieve gevolgen zijn voor uitkeringen of andere sociale voordelen.

3. Een mobiele zorgunit is verboden

Helaas bestaat er nog geen uniform regelgevend kader voor mobiele zorgunits. Bijgevolg zijn de mogelijkheden ervan vaak onduidelijk. Wat we wel weten is dat een mobiele zorgunit niet kan bij een zonevreemde woning en soms niet wordt toegelaten als gevolg van voorschriften in een bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan. Wie een mobiele zorgunit wil plaatsen, informeert dus best even bij de gemeentelijke diensten naar de mogelijkheden en verplichtingen voor zijn of haar specifieke situatie. Uiteraard helpen we u hierbij graag en gaan we samen na wat voor u van toepassing is.

4. Een mobiele zorgunit is niet geschikt voor rolstoelgebruikers

Bij STiDO gaan we steeds op zoek naar een gepaste oplossing voor de noden van onze klanten. We bespreken met u de mogelijkheden en maken voor u een kangoeroewoning die zowel qua afmetingen en indeling als afwerking volledig aan uw behoeften en wensen voldoet. Zo maakten we onlangs een compacte woning van 60 m² op maat van een rolstoelgebruikster. Hierin heeft de bewoonster alle comfort die ze nodig heeft om zelfstandig te leven.

5. Elke mobiele zorgunit is hetzelfde

Bij STiDO hebben we standaardoplossingen maar blinken we ook uit in maatwerk. In een eerste kennismakingsgesprek bekijken we samen met u de mogelijkheden en staan uw wensen en noden centraal. Elke STiDO wordt ontworpen in nauw overleg en kan volledig worden uitgerust met alle voorzieningen die de bewoners nodig hebben en afgewerkt naar eigen smaak.

Heeft u nog vragen in verband met mobiele zorgunits of wil u graag een kangoeroewoning plaatsen? Aarzel niet om ons te contacteren. We beantwoorden met plezier al uw vragen en bespreken samen alle mogelijkheden.