Vlaamse overheid vereenvoudigt regelgeving kleinschalig zorgwonen

Goed nieuws voor alle Vlamingen met zorgbehoeften die graag zo lang mogelijk in hun eigen thuisomgeving blijven wonen. Tijdens een werkbezoek aan onze productiesite in Asse kondigde Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, aan dat ze de procedure voor het bouwen van zorgwoningen wil vereenvoudigen. De vereenvoudigde procedure zal ingaan in de loop van 2021.

Zorg verlenen

Zorg verlenen aan dierbaren kan op een kleinschalige manier met een mobiele zorgunit. Zo kan een zorgbehoevende dichtbij huis en omringd door zijn of haar familie betere, meer individuele zorgen krijgen. De vraag naar tijdelijke mobiele zorgwoningen is de voorbije jaren flink toegenomen en wordt in tijden van corona nog duidelijker. Helaas is de complexiteit van de procedure om zo’n mobiele zorgwoning te plaatsen voor velen nog een struikelblok.

Vergunningsprocedure

Nu moet elke mobiele zorgwoning een uitgebreid vergunningstraject doorlopen met een openbaar onderzoek, ook als het gebouw maar tijdelijk wordt geplaatst. Bovendien verschillen de aanpak en de bouwvoorschriften nog per gemeente zodat een coherente aanpak in Vlaanderen ver zoek is. Daarnaast brengt de verplichte inschakeling van een architect extra kosten met zich mee. Al die factoren zorgen ervoor dat geïnteresseerden vaak geconfronteerd worden met maandenlange vergunningsprocedures en aardig wat kosten.

Bereikbare zorg

Zuhal Demir wil het volledige proces sterk vereenvoudigen en schaft daarom de verplichte vergunningsprocedure af. “Voor je ouders of je kind zorgen met een thuishulp moet bereikbaarder en betaalbaarder worden voor meer mensen. Daarom gaan we de verplichte vergunningsprocedure voor tijdelijke zorgunits of zorgwoningen vervangen door een eenvoudig meldingssysteem. Daarnaast stappen we voor deze constructies af van de verplichte inschakeling van een architect. Daardoor vallen ook bijkomende kosten weg”, aldus minister Demir. De nieuwe wetgeving wordt momenteel volledig afgewerkt en zal in de loop van 2021 in werking treden.

Positieve wending

Vanuit de sector kunnen we dit initiatief uiteraard alleen maar toejuichen. Mensen worden vaak op korte termijn zorgbehoevend. Een val of een plotse ziekte kan al genoeg zijn om extra zorg nodig te hebben. We zijn het dan ook eens met de minister dat ellenlange procedures op zo’n moment eigenlijk niet op hun plaats zijn en dit alles veel eenvoudiger kan.

Wil u graag een mobiele zorgunit plaatsen zodat uw dierbaren de nodige zorgen kunnen krijgen in hun vertrouwde omgeving? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We geven u graag meer informatie en begeleiden u van A tot Z.