Versnelde regelgeving voor mobiele zorgunits?

Met een vergrijzende bevolking is er steeds meer nood aan creatieve oplossingen om voor onze ouderen te zorgen. Die stellen de stap naar een woonzorginstelling langer uit en met de uitbraak van covid-19 bleek ook vooral in de zorginstellingen een acute nood aan oplossingen.

De troeven van een mobiele zorgunit

Mobiele zorgunits zijn geprefabriceerde modules die volledig afgewerkt zijn (inclusief elektriciteit, sanitair, keuken en schilderwerken) en kant-en-klaar worden geleverd en gemonteerd in bijvoorbeeld uw tuin. Deze plaatsing gaat zeer snel en maakt een renovatie aan uw bestaande woning overbodig. Bovendien hebben ze een tijdelijk karakter en kunnen ze verplaatst worden, maar geven ze de inwonende toch de kans om in een vertrouwde omgeving te blijven.

Struikelblokken

Mobiele zorgunits zijn niet nieuw op de markt, STiDO biedt dit al jaren aan, maar het ontbreekt aan een uniform regelgevend kader. Hierdoor zijn er in verschillende gemeenten andere regels en staat er een rem op het ontplooien van de mogelijkheden van deze units. Denk hierbij aan tijdelijke units voor mensen die een grondige renovatie van hun woning willen doorvoeren.

Versnelde wetgeving?

In het Vlaams Parlement werd nu een voorstel ingediend en staat er binnenkort een hoorzitting gepland om het gebrek aan uniforme regelgeving aan te kaarten. Hierbij zou Nederland als voorbeeld kunnen dienen. Daar kunnen mobiele zorgunits vergunningsvrij geplaatst worden. Met de nood aan opvangcapaciteit die de coronacrisis vandaag blootstelt, kan het dus goed zijn dat de regelgeving rond de mobiele zorgunits in een stroomversnelling geraakt.

Meer weten over mobiele zorgunits? Contacteer dan één van onze medewerkers.

Bron: https://www.vcb-blog.be/l/corona-meer-capaciteit-mogelijk-dankzij-mobiele-zorgunits/