STiDO ontvangt Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving

Midden september ontvingen we Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, tijdens een werkbezoek aan onze productiesite in Asse. We maakten van de gelegenheid gebruik om onze ervaringen en de problematieken die we in de praktijk ervaren met de minister te bespreken.

Rondleiding

Om het bezoek van Zuhal Demir zo veilig mogelijk te laten verlopen, verwelkomden we haar op een tijdstip dat de werknemers al naar huis waren en de productie stillag. We gaven de minister een rondleiding op onze site en lieten haar hierbij onder andere de geautomatiseerde lijn zien waarin we de wanden voor onze kangoeroewoningen en mobiele bijgebouwen fabriceren. We bezichtigden ook drie zorgwoningen in onze productieruimte, elk in een andere fase van afwerking; casco, in opbouw en volledig afgewerkt.

Ervaringen delen

Na de rondleiding nam de minister uitgebreid de tijd om met ons in dialoog te gaan. Tijdens het gesprek ging het onder andere over het gebrek aan een coherente regelgeving in Vlaanderen met betrekking tot zorgwonen. Onze klanten hebben soms van de ene dag op de andere extra zorgen nodig en willen die het liefst dichtbij huis ontvangen. Jammer genoeg worden ze dan regelmatig geconfronteerd met ellenlange procedures die het proces van kleinschalig zorgwonen onnodig ingewikkeld maken.

Mededeling regelgeving tijdelijke zorgwoningen

De persmededeling die de minister na onze bespreking maakte, werd bij STiDO dan ook met veel enthousiasme onthaald. Om het zorgen voor ouders of kinderen bereikbaarder en betaalbaarder te maken, vereenvoudigt de Vlaamse overheid de regelgeving voor tijdelijke zorgunits en zorgwoningen. Zo wordt de verplichte vergunningsprocedure voor tijdelijke zorgunits of zorgwoningen vervangen door een eenvoudig meldingssysteem en komt er niet langer verplicht een architect aan te pas.

We wachten nog even af tot de nieuwe wetgeving in de loop van 2021 in werking treedt, maar kijken nu alvast terug op een geslaagd bezoek van de minister.