Protips voor thuiswerkers

Op dinsdag 22 september is het Nationale Telewerkdag, een initiatief oorspronkelijk bedoeld om het debat rond thuiswerken extra aandacht te geven. Dit jaar krijgt deze dag echter een iets andere dimensie aangezien telewerk de afgelopen maanden de nieuwe norm werd en heel wat mensen noodgedwongen thuis een werkplek moesten inrichten. Maar hoe kan u thuis net zo productief zijn als op kantoor en werk en privé gescheiden houden? We vroegen specialist ter zake Mensura om enkele tips.

Voordelen thuiswerk

Voor wie niets anders gewoon was dan werken op kantoor is de evolutie naar telewerken misschien niet zo evident. Toch heeft thuiswerk heel wat potentiële voordelen. “Onderzoek wijst uit dat een groot deel van de medewerkers productiever zijn wanneer ze van thuis uit werken. Bovendien is er voor een deel van de medewerkers een betere balans tussen werk en privé en zien we in veel gevallen een hogere werknemerstevredenheid omdat thuiswerkers meer autonomie krijgen om hun leven en werkdag in te delen”, vertelt Elita Schildermans, thuiswerkexpert bij Mensura. “Een andere, ook niet onbelangrijke, factor is de positieve impact op het klimaat, het verkeer en uiteraard de reistijd.”

Ook voor een werkgever zijn er heel wat voordelen verbonden aan telewerk. “Zo kunnen werkgevers besparen op energiekosten en kosten van het kantoorgebouw en is er kans op minder ziekteverzuim. Daarnaast wordt de continuïteit gegarandeerd aangezien slechte weersomstandigheden, mobiliteitsbeperkingen of de uitbraak van ziektes zoals de griep en COVID-19 geen werkonderbreking kunnen veroorzaken.”

Afgescheiden werkplaats

Thuiswerk betekent voor velen onder ons de laptop installeren op de eetkamer- of keukentafel. Toch is het beter om in een aparte ruimte zoals een tuinkantoor te werken. “Vanuit de psychologie zien we dat mensen nood hebben aan rituelen en context. Werken en wonen gebeurt idealiter in verschillende contexten. Ook al neemt u met een tuinkantoor maar een paar stapjes in de tuin, toch hebt u het gevoel dat u naar uw werk gaat en neemt u zo uw identiteit als werknemer aan” zegt Elita.

Inrichting werkplaats

Wie beslist om een eigen tuinkantoor te installeren of bij STiDO tijdelijk een tuinkantoor te huren, kan met enkele eenvoudige ingrepen zorgen voor een optimale ergonomische inrichting. “Voorzie bijvoorbeeld voldoende ramen en positioneer ze goed ten opzichte van de zon. Zorg ook voor gordijnen die open en toe kunnen en zet uw bureautafel dwars ten opzichte van het raam om een betere licht inval te hebben”, geeft Elita mee. “Verlucht zeker voldoende en probeer omgevingsgeluid te bannen door de deur te sluiten of oortjes te gebruiken. Zo krijgt u een betere focus.” Over het omgevingsgeluid hoeft u zich bij een STiDO alvast geen zorgen te maken want de tussenruimtes in het houten skelet worden volledig geïsoleerd voor een optimale thermische én akoestische isolatie.

Eigen tuinkantoor

Bent u helemaal overtuigd van de voordelen van thuiswerk en wil u graag met een tuinkantoor van STiDO een eigen afzonderlijke werkplek creëren? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We bepreken graag de mogelijkheden voor de aankoop of huur van een tuinkantoor op maat van uw behoeften.