Langer zelfstandig thuis wonen begint bij het kiezen van de juiste woonvorm

Wist u dat volgens cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Gemeenschap 95% van de 65-plussers graag in zijn of haar eigen woonomgeving wil blijven? Daarvoor zijn een goede ondersteuning en een geschikte woonsituatie wel essentieel. Gelukkig bestaan er tegenwoordig verschillende woonvormen die levensloopbestendig zijn.

Levensloopbestendig wonen

Wie anno 2021 een huis bouwt, houdt meestal al rekening met de toekomst en zorgt er met kleine ingrepen voor dat de woning levensloopbestendig is. Denk bijvoorbeeld aan brede deuropeningen om later eventueel met een rolstoel door te kunnen of een brede trap met voldoende plaats voor een traplift. Bij oudere woningen is het vaak moeilijker om de nodige aanpassingen te doen. Om hier zelfstandig te kunnen blijven wonen met voldoende privacy is een gemeenschappelijke woonvorm dikwijls de enige oplossing.

Gemeenschappelijk wonen

Stannah wijst er met zijn woon- en leefgids voor senioren op dat het concept van gemeenschappelijk samenwonen op oudere leeftijd om eenzaamheid tegen te gaan, hulp te ontvangen en op een economische manier te wonen al bestaat sinds de middeleeuwen. Het idee heeft de tand des tijds doorstaan waardoor er nu comfortabele gemeenschappelijke woonvormen bestaan. Enkele voorbeelden:

- een wooncomplex voor ouderen en personen van verschillende leeftijden: een groep mensen woont individueel samen. Iedereen heeft zijn of haar complete woning, maar er worden bepaalde aspecten zoals een wasruimte, een tuin, parkeerplaatsen, etc. gedeeld. Er is een sterk gemeenschapsgevoel maar niemand hoeft zijn eigen plek en privacy op te geven.

- een kangoeroewoning: twee zelfstandige woningen worden met elkaar verbonden. Ieder heeft zijn eigen woning maar de bewoners kunnen wel vanuit hun eigen woning elkaars woning betreden. Het gaat dan vaak om een volwassen zoon of dochter die voor zijn of haar hulpbehoevende ouder(s) zorgt.

- een zorgunit: net als bij een kangoeroewoning wordt een zorgunit vaak geplaatst om makkelijker mantelzorg te verlenen. Alleen wordt een mobiele zorgunit niet met een traditionele bouwmethode aan een andere woning gebouwd, maar in de tuin van de mantelzorger geïnstalleerd. Zo zijn er geen ingrijpende werken nodig aan de woning en is hulp toch altijd in de buurt.

- gestippeld wonen: verschillende appartementen of woningen bevinden zich binnen één gebouw. Ook hier heeft iedereen zijn eigen woning, maar helpt men elkaar. Mensen huren samen zorg in en houden elkaar gezelschap. Een aaneengesloten blok van zo’n woningen noemen we harmonicawonen.

Uw ideale woonvorm

Welke woonvorm u ook verkiest, het is belangrijk dat u er in alle veiligheid en comfort een evenwicht kan vinden tussen de nodige zorg en uw behoefte aan zelfstandig wonen. Bent u geïnteresseerd in kangoeroe- of zorgwonen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We bespreken graag de verschillende mogelijkheden en gaan op zoek naar een gepaste oplossing voor uw noden en wensen.