Expert aan het woord: hoe duurzaam is houtskeletbouw nu echt?

Het grootste voordeel van prefab houtskeletbouw? Voor de ene is dat de snelle bouwtijd, voor de andere de smallere wanden die extra binnenruimte creëren. Maar als u het ons vraagt, heeft houtskeletbouw vooral een streepje voor als duurzame bouwmethode. Hoe duurzaam houtskeletbouw nu precies is en welke factoren hierin een rol spelen, vroegen we aan Joris Dehennin, houtadviseur bij Hout Info Bois.

Klimaatvriendelijk bouwmateriaal

Nog voor er sprake is van het productie- en bouwproces speelt hout al een actieve rol in de strijd tegen de klimaatverandering. “Tijdens hun groei nemen de bomen immers CO2 op en geven ze zuurstof af. De koolstof blijft in het hout zitten en komt dus niet opnieuw in de omgeving terecht. Wanneer het hout vervolgens wordt verwerkt in houtskeletbouw, blijft de koolstof gefixeerd en dat geeft ons meer tijd om te zoeken naar oplossingen voor de klimaatverandering”, legt Joris uit. “Al een groot verschil met klassieke bouwmaterialen die alleen maar CO2-uitstoot veroorzaken.”

Duurzaam bosbeheer

Uiteraard moeten er voor houtskeletbouw bomen worden gekapt en dat valt niet altijd in goede aarde. Maar voor houtskeletbouw werken we bij STiDO enkel met hout dat via duurzaam bosbeheer wordt verkregen. Dat wil zeggen dat het geoogste hout opnieuw wordt aangeplant en er dus geen natuur verloren gaat. “Bovendien worden zo’n bossen extreem goed onderhouden door specialisten in bosbeheer, wat uiteraard alleen maar positief is voor de natuur. Dus als u kiest voor houtskeletbouw helpt u er ook voor zorgen dat onze bossen in topconditie blijven”, zegt Joris.

Minder transport

Zodra het hout gekapt is, moet het worden getransporteerd. Ook hier heeft hout weer de bovenhand als het op duurzaamheid aankomt. “Enerzijds is er minder transport nodig dankzij de prefabricatie in het atelier. Anderzijds stoot het transport dat wel nodig is minder CO2 uit omdat de vrachtwagens of schepen minder zwaar beladen zijn dan bij klassieke bouwmaterialen zoals beton of staal.”

Isolatietopper

Natuurlijk speelt isolatie ook een grote rol in de duurzaamheid van houtskeletbouw. “Hout is een poreus materiaal. De buisjes die de boom gebruikt om voedsel van zijn wortels naar zijn bladeren te transporteren zitten na de verwerking van het hout vol lucht, waardoor hout van nature al isolerend is. Dit in tegenstelling tot massieve bouwmaterialen zoals beton”, vertelt Joris. “Daarbovenop kan u de tussenruimtes in een houten skelet volledig isoleren, zodat u de voordelen plukt van een doorgedreven isolatie zonder uw muren extra breed te maken. Dat heeft als bijkomend voordeel dat u meer binnenruimte creëert die u ongetwijfeld goed kan benutten.”

Levensduur

Naast de ecologische factoren heeft de duurzaamheid van houtskeletbouw ook te maken met de lange levensduur van een houten constructie. Anders dan wat er vaak wordt beweerd, gaat houtskeletbouw zeker zo lang mee, soms zelfs langer, dan een traditionele woning. “Het hout wordt zodanig ingekapseld dat er geen vocht aan kan. Houtskeletbouw kan dus gerust verschillende generaties meegaan”, zegt Joris. “Daarbovenop geniet u bij houtskeletbouw van een hoge brandweerstand. In geval van brand isoleert de buitenste laag de rest van het hout, waardoor u belangrijke tijd wint en het brandverloop veel beter te voorspellen is dan bij bijvoorbeeld staal of beton.”